Behandelingen via de osteopaat verlichten de klachten en verlagen de kosten op het gebied van geneesmiddelen, materialen, medicijnkosten en ziekenhuisuitgaven per patiënt met ongeveer de helft, blijkt uit een onderzoek dat twee jaar in beslag nam, van 2012 tot en met 2014, door de Duitse ziektekostenverzekeraar BKK Advita. De Nederlandse Vereniging van Osteopathie (NVO) ziet in dit onderzoek een bevestiging van eigen ervaringen en doet een oproep aan Nederlandse ziektekostenverzekeraa...
Behandelingen via de osteopaat verlichten de klachten en verlagen de kosten op het gebied van geneesmiddelen, materialen, medicijnkosten en ziekenhuisuitgaven per patiënt met ongeveer de helft, blijkt uit een onderzoek dat twee jaar in beslag nam, van 2012 tot en met 2014, door de Duitse ziektekostenverzekeraar BKK Advita. De Nederlandse Vereniging van Osteopathie (NVO) ziet in dit onderzoek een bevestiging van eigen ervaringen en doet een oproep aan Nederlandse ziektekostenverzekeraars tot eenzelfde efficiëntie-onderzoek.
Duitse ziektekostenverzekeraar BKK Advita volgde het declaratieproces van 780 verzekerden, die in de periode 2012-2014 werden behandeld door een osteopaat. Voor elke betreffende patiënt startte deze onderzoeksperiode een half jaar vóór aanvang van de behandeling en eindigde zes maanden na beëindiging hiervan. Bij uitwerking van de resultaten bleken de gemiddelde kosten per patiënt op het gebied van geneesmiddelen, materialen en ziekenhuisopnamen met zo’n 45 procent te zijn gedaald ten opzichte van de jaren daarvoor.
Oproep aan de ziektekostenverzekeringen
Ton Kouwenberg, voorzitter van de NVO, roept ziektekostenverzekeraars in Nederland op tot een soortgelijke kosten-batenanalyse. “We zijn voortdurend op zoek naar besparing van de uitgaven in de zorg. Om beleidsmakers in deze sector voldoende sturingsmogelijkheden te geven zijn dergelijke efficiëntieonderzoeken in Nederland van groot belang. Deze cijfers bevestigen in elk geval de ervaring van onze leden en patiënten en vormen een bewijs van de grote doeltreffendheid en nut van de osteopathie."
Achtergrond osteopatie
Elk lichaam is anders. ‘If you only have a hammer, every problem seems to be a nail’. De osteopathie kent vele technieken om verschillende oorzaken per individu aan te pakken. Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaken van een klacht vinden, waar andere behandelaars die niet vonden: dikwijls in een ander deel van het lichaam dan waar de klacht optreedt. Een osteopaat werkt manueel en gebruikt geen medicijnen of apparaten. Een osteopaat is overigens geen vervanger van de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. In Nederland zijn zo’n 700 osteopaten actief. Afgelopen zomer, tijdens het WK, werd de grote vorm van Arjen Robben deels toegeschreven aan behandeling van zijn osteopaat.
De uitstekende vorm waarin voetballer Arjen Robben verkeert, is voor een groot deel te danken aan zijn osteopaat, zo verklaart hijzelf. Ook collega-international Wesley Sneijder schakelde voor zijn comeback de hulp in van een osteopaat. Op dit ogenblik wordt er dan ook in vele media gespeculeerd over de werkwijze van osteopathie. “Wij gaan op zoek naar samenhang van bewegingen in het gehele lichaam. Een fractionele afwijking van de beweging in de enkel kan al leiden tot vastzittende wervels, zoals bij Robben het geval was,” aldus, in een reactie, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO), Ton Kouwenberg.
Ga naar het artikelPersbericht Valkenswaard, 27 juni 2013.
Herstelvermogen profs in Tour de France 2013 versneld door osteopathie JOHNNY HOOGERLAND: ‘ZONDER OSTEOPAAT HAD IK RONDE VAN FRANKRIJK NIET GEHAALD’
Toprenners in de Tour de France maken steeds vaker gebruik van een osteopaat. Fietsers als Cadel Evans, Christopher Froome en Mark Cavendish laten hun lichaam meerdere malen osteopathisch behandelen gedurende de ronde. Hetzelfde geldt voor de profs van de Nederlandse plo...
Persbericht Valkenswaard, 27 juni 2013.
Herstelvermogen profs in Tour de France 2013 versneld door osteopathie JOHNNY HOOGERLAND: ‘ZONDER OSTEOPAAT HAD IK RONDE VAN FRANKRIJK NIET GEHAALD’
Toprenners in de Tour de France maken steeds vaker gebruik van een osteopaat. Fietsers als Cadel Evans, Christopher Froome en Mark Cavendish laten hun lichaam meerdere malen osteopathisch behandelen gedurende de ronde. Hetzelfde geldt voor de profs van de Nederlandse ploeg Vacansoleil-DCM. Toprenner van deze equipe en kersvers Nederlands kampioen, Johnny Hoogerland: “Zonder mijn osteopaat had ik de Tour niet eens gehaald.
Osteopaat René Zweedijk uit Kapelle maakt deel uit van het medische team van Vacansoleil-DCM. Gedurende de rustdagen in de Tour de France wordt hij ingevlogen om de profploeg te behandelen. Toprenner Johnny Hoogerland is daar zeer blij om. “Dankzij kon ik maanden eerder na mijn laatste ernstige valpartij weer wielrennen. Ik zag het toen écht niet meer zitten. Ik had mijn lever gescheurd, enkele ribben en wervels gebroken. Maar René heeft mijn lichaam uit de shock gehaald. Hij kent mijn fysieke toestand door en door. Als ik ergens pijn heb, voelt hij die beperking en behandelt deze. Soms zeg ik expres niets, maar ontdekt hij deze meteen. Als René straks in de Tour komt, inspecteert hij mijn hele lichaam. Hij vindt allerlei kleinere blessures, zelfs die nog geen pijn doen, maar die al wel mijn fietsen belemmeren, en herstelt deze. Hoe hij het doet weet ik niet, maar dan zit ik altijd als herboren in het zadel.” Elk lichaam anders Osteopaat René Zweedijk: “Elk lichaam is anders, elke blessure ook. ‘If you only have a hammer, every problem seems to be a nail’.
De osteopathie kent gelukkig vele technieken om verschillende oorzaken aan te pakken. In samenspraak met andere medici kon ik Johnny al meteen na zijn ongeval behandelen en hoefde niet te wachten tot eerst zijn ribben of wervels waren geheeld. Osteopaten richten zich op het totale lichaam. Dus niet alleen maar op de gewrichten, maar ook op de organen die invloed uitoefenen op het bewegingsapparaat. Ik vind het niet zo gek, dat steeds meer wielrenners zich tijdens de Tour de France laten behandelen door een osteopaat. Hun lichaam wordt zó zwaar belast. Renners zitten urenlang in dezelfde houding op de fiets, maken voortdurend dezelfde beweging. Ze raken hartstikke vermoeid. Al hele kleine blessures zorgen voor verkrampingen in het lichaam. Met onze handen gaan we op zoek naar blokkades, stimuleren de doorbloeding en het hormonale systeem en bevorderen zo het herstel.”
"Ik ben van plan flink door te trainen waar ik voorheen totale rust nam", vertelt Sneijder zijn 'vakantieplannen' aan De Telegraaf. De aanvoerder van het Nederlands elftal kende een kwakkelseizoen en wil de komende jaargang het beste uit zichzelf halen. Sneijder stelde samen met zijn club Galatasaray en trainer Fatih Terim een plan op. Een belangrijke rol is daarin weggelegd voor een Spaanse en een Franse osteopaat.
Ga naar het artikelPersbericht Valkenswaard, 28 mei 2013
Internationaal onderzoek wijst uit:
MIGRAINEPATIËNTEN MEESTE BAAT BIJ OSTEOPATHIE
Migraineklachten leiden elk jaar tot groot verlies aan productiviteit op de arbeidsmarkt. Iedere werknemer die gebukt gaat onder deze zware hoofdpijnklachten, moet jaarlijks gemiddeld meer dan twee weken (88 uur) verzuimen van zijn werk. Zo’n 18% van de vrouwen en 6% van de mannen hebben regelmatig m...
Persbericht Valkenswaard, 28 mei 2013
Internationaal onderzoek wijst uit:
MIGRAINEPATIËNTEN MEESTE BAAT BIJ OSTEOPATHIE
Migraineklachten leiden elk jaar tot groot verlies aan productiviteit op de arbeidsmarkt. Iedere werknemer die gebukt gaat onder deze zware hoofdpijnklachten, moet jaarlijks gemiddeld meer dan twee weken (88 uur) verzuimen van zijn werk. Zo’n 18% van de vrouwen en 6% van de mannen hebben regelmatig migraineaanvallen. Dit viel onlangs te lezen in ‘The International Journal of Osteopathic Medicine’ in een publicatie over een gespecialiseerde studie aan de neurologische afdeling van de ‘United Hospitals’ in het Italiaanse Ancona. In dit wetenschappelijke onderzoek, dat een jaar duurde, bleken patiënten met migraineklachten zeer veel baat te hebben bij osteopathische behandeling.
Voor deze studie werden 105 migrainepatiënten opgedeeld in drie groepen, in de leeftijdscategorie van 18-50 jaar en allen met ongeveer gelijke sociaaldemografische achtergrond. De eerste groep kreeg medicijnen toegediend uit de zogenaamde triptanenfamilie. Groep twee onderging een placebotherapie van manuele handelingen en de derde groep werd behandeld volgens reguliere osteopathische aanpak. Via vragenlijsten werden patiëntenbevindingen bijgehouden over de ernst van de pijnklachten en de kwaliteit van leven. Na afronding van het onderzoek bleek dat de aard van de migraine bij de groepen patiënten die een placebobehandeling ondergingen én die medicijnen slikten, nauwelijks verschilden. Patiënten die echter een osteopathische behandeling kregen, signaleerden ten opzichte van de andere twee testgroepen, een statistisch zeer sterke verbetering van hun pijnklachten en kwaliteit van leven.
Andere studies
Deze studie sluit aan bij de resultaten van eerdere studies in Nederland (2001) en in Duitsland (2011), waaruit bleek dat osteopathische behandeling een bijzonder gunstig effect heeft op klachten van migrainepatiënten. Bij migraine speelt de bovenbuik vaak een belangrijke rol. Een belangrijke link tussen wat in de buik gebeurt en de storende invloed daarvan op de hersenstam, is de tiende hersenzenuw. Daarnaast zijn er zenuwen, die het middenrif en de lever van gevoel voorzien. Deze lopen naar de nek en schakelen met de hersenstam. Wanneer veel storende informatie vanuit de bovenbuik naar de hersenstam gaat, ontstaat daar een soort kortsluiting. Zo kan migraine ontstaan. Bij migraineklachten behandelt een osteopaat het gebied van de middenrif. Rond de grote ademhalingsspier bevinden zich lever, dikke darm en de maag. Bij migraine laat vaak de beweeglijkheid van de banden en de vliezen rond de lever te wensen over. Deze osteopathische behandelwijze komt het meest tot zijn recht als mensen bereid zijn cafeïnehoudende producten (koffie, thee, chocola en cola) en triptanen te laten staan.